Animatie

Deze socioculturele animatiedienst zorgt voor het informeren, de opleiding en de ontwikkeling van gedetineerden via tal van gemeenschappelijke activiteiten. Daarmee biedt deze dienst niet alleen steun tijdens de periode van hechtenis, maar bereidt ze de gedetineerden vooral voor op hun terugkeer naar een zelfstandig leven, als partner, familielid en lid van de samenleving.

Dankzij deze activiteiten kunnen de deelnemers het groepsgevoel ervaren, hun manier van uitdrukken en luisteren verbeteren, en beter leren omgaan met elkaar. Ze bouwen hun zelfvertrouwen op. En ze vergroten hun gevoel van eigenwaarde, hun vermogen om samen te leven en elkaar te verdragen. Zo worden ze meer mens.

Voor zover de mogelijkheden van elke gevangenis strekken, en voor zover er mensen beschikbaar zijn, staan tal van activiteiten op het programma: tekencursussen, zang- of yogales, filosofische gesprekken, tentoonstellingen van foto’s of tekeningen, concerten, gezelschapsspellen.

Zo stelde de Koninklijke Muntschouwburg een zangleraar ter beschikking van de animatoren van de gevangenis van Sint-Gillis, verzorgen een aantal tuinverenigingen een moestuin in de gevangenis van Berkendael, en geven de gevangenissen van Marche en van Saint-Hubert een krant uit in samenwerking met CAL Luxemburg. En zo zullen er nog heel veel fijne initiatieven volgen.