Stichting voor Morele
Bijstand aan Gevangenen

Stalingradlaan 54
1000 Brussel
Tel : +32 2 537 59 28
+32 473 48 15 88
Fax : +32 2 537 10 93

                           
                       
 

Gevangenis van Nivelles

 

Avenue de Burlet 4 - 1400 Nivelles

Tel.: 067/89 51 00
Fax: 067/89 51 01

Historiek

 

De structuur van de gevangenis van Nijvel is geïnspireerd op de toenmalige nieuwe Oostenrijkse gevangenissen en werd in de vorm van een Latijns kruis gebouwd. De inrichting werd in 1908 in gebruik genomen. Zij werd beschouwd als een van de best ingerichte gevangenissen van het land en werd volledig verlicht met elektriciteit. Na verloop van tijd werden werkateliers en een sportzaal voorzien maar de oude gebouwen waren niet langer aangepast aan de normen van de jaren ‘80.

Omwille van het stijgend aantal gedetineerden werd de gevangeniscapaciteit in de jaren ’90 verhoogd en onderging de inrichting een volledige renovatie. Het cellencomplex, waarvan de oorspronkelijke vorm met een staande ‘T’ kan worden vergeleken, onderging een metamorfose met de bouw van twee nieuwe vleugels en ziet er sindsdien uit als een omgekeerde ‘E’.

De gerenoveerde gevangenis van Nijvel werd ingehuldigd in 1998 en heeft geleidelijk haar maximale onthaalcapaciteit van 192 gedetineerden bereikt. Verder werden beveiligingswerken aan de achterzijde van het gebouw uitgevoerd, werd een perimetrisch detectiesysteem geïnstalleerd via radar en werden plaatijzeren platen achteraan de binnenplaats voorzien.

 

 

Capaciteit en infrastructuur

De gevangenis van Nijvel is een typisch voorbeeld van een stadsgevangenis. Zij biedt plaats aan 192 personen en ongeveer een derde van de plaatsen is voorbehouden aan het arresthuis. Het cellencomplex, dat rond het controlecentrum ligt, omvat vijf cellenvleugels: drie oude en twee die in 1997 werden bijgebouwd. Twee binnenplaatsen scheiden de vleugels van elkaar. Onder deze vleugels werden ruime ateliers en een grote keuken ingericht onder de binnenplaatsen. Verder heeft de gevangenis meerdere polyvalente zalen, twee fitnesszalen en twee leslokalen.

 

Regime

 

Deze celgevangenis, die uitsluitend bestemd is voor mannen, is zowel een arresthuis als een huis voor strafuitvoering. Zij biedt dus zowel onderdak aan beklaagden (gedetineerden die op een gerechtelijke beslissing wachten) als aan definitief veroordeelden. De gedetineerden hebben sterk uiteenlopende en soms gewelddadige feiten gepleegd en zij hebben vaak een goedgevuld strafblad. Een van de vleugels is voorbehouden aan de werkende gedetineerden en hier heerst een gemeenschapsregime.

 

Ateliers

In de gevangenis van Nijvel staat een twintigtal gedetineerden in voor de werking van de keuken en de wasplaats. De technische dienst biedt werk aan drie mensen. Een vijftiental gedetineerden is verantwoordelijk voor het dagelijkse onderhoud van de gevangenis en voor bepaalde specifieke activiteiten zoals de kantine en het personeelsrestaurant. Privébedrijven bieden hier werk aan 45 gedetineerden. Omwille van de beperkingen van de lokalen biedt de gevangenis enkel werken van beperkte omvang, maar met een hoge graad van technische expertise (zoals lassen op PCB). In totaal hebben ongeveer 100 gedetineerden de kans om regelmatig te werken.

 

Activiteiten voor gedetineerden

Opleiding en Vorming

De gevangenis biedt de gedetineerden de kans om een certificaat voor basiseducatie te bekomen. Verschillende vzw’s bieden bovendien opleidingen Franse spelling, grammatica en mondelinge vaardigheden aan.

Dankzij de Ecole de Promotion Sociale van Nijvel kunnen gedetineerden beroepsopleidingen informatica en grootkeuken volgen. Bij de start van deze cursus krijgen zij ook de kans om hun kennis van het Frans en van wiskunde op te frissen. Om de gedetineerden die in beperkte detentie verblijven de mogelijkheid te geven een certificaat te behalen, zorgt de inrichting ervoor dat zij een stage kunnen volgen buiten de gevangenis.

 

Cultuur en ontspanning

De inrichting is uitgerust met een omnisportzaal, twee fitnesszalen en twee zalen voor niet-begeleide activiteiten. De gevangenis organiseert regelmatig tentoonstellingen, toneelstukken of concerten en permanente activiteiten zoals yoga, gitaarles of rap.

 

 

 

U kunt de werking van de SMBG ondersteunen, door een schenking te doen op het bankrekingnr 132-5030900-36, met de vermelding "Schenking". Vanaf een gift van 40 euro ontvangt u een fiscaal attest. Dank bij voorbaat.

 

 

 

Contact